10 съвета за успешни имейли за Черен Петък – част 2

10 съвета за успешни имейли за Черен Петък – част 2

Това е продължение на статията – 10 съвета за успешни имейли за Черен петъкчаст 1.

sale

6. Бъдете мобилни.

Все повече хора ползват Фейсбук и четат имейлите си на мобилно устройство. При последните реклами на наши клиенти съотношението беше 3 :1 – в полза на мобилно ползване на Фейсбук.

А по време на празниците  още по-голяма част от хората пътуват или са някъде в движение, така че вероятността вашите предложения за Черен петък да се получат, когато читателите ви не са на компютър е още по-голяма.

И тъй като по време на интензивни оферти – когато предложенията са с ограничени количества трябва да се действа бързо, добре е човек да си отвори имейла и ако продукта му е интересен – да действа веднага. За целта –  вашите имейли трябва много добре да се виждат и четат на мобилен телефон. И не само, трябва да са удобни и за предприемане на действие – т.е. бутоните и линковете да са видими, ясни и лесни за натискане. Затова в последно време почти всеки дизайн за имейл се планира така, че да се чете и отваря лесно и на мобилен телефон.

По време на промоциите има трескаво изпращане на имейли. За да не се получи така, че да дойде време за промоция и да има проблем с имейлите ви, а вие да го откриете чак след като имейлите бъдат изпратени, е добре да се подготвите предварително. Затова имейлите трябва да бъдат предварително тествани.  Ноември месец е месецът, през който да направите и да поработите върху мобилния имейл дизайн на имейлите си, да изпратите една – две имейл кампании и така да тествате всичко, което смятате да изпращате. Така по време на Черния петък няма да имате никакви изненади.

Ето един кратък списък, с който да се ориентирате дали вашите имейли са подготвени за мобилно устройство: 

 • Responsive дизайн –  За да сте сигурни, че вашето съобщение ще може да се чете на различни видове по ширина екрани.
 • Структура на дизайна – Избягвайте сложните дизайни, използвайте структура на имейла, с която да бъде в една колона или ако някъде изброявате доста продукти, постарайте се те да бъдат в две колони /по два продукта наред/ така, че когато се отворят на имейл на мобилен телефон, те да се подредят едно под друго.
Структура на имейл

Структура на имейл

 

Структура на имейл 2 колони

Структура на имейл 2 колони

 • Призив за действие – Убедете се, че призива за действие е ясно видим и лесен за натискане от мобилен телефон –  използвайте бутони, съобразени с широчината на палеца.
 • Лендинг страница – Не забравяйте за лендинг страниците – т.е.  страниците, накъдето водят линковете от вашите имейли. Те също трябва да бъдат оптимизирани за мобилни устройства, за да може човек след като веднъж получи вашия имейл и го маркира като прочетен, дори и да се върне на десктопа си, да може отново да го отвори. Направете така, че хората да имат възможност веднага като получат имейла, да кликнат и да попаднат на страница, от която лесно могат да се ориентират, да купят или да направят поръчка веднага.
 •  Телефон – По време на празниците има много голяма суматоха. Добре е да добавите и телефон в имейлите си. Нека той да се вижда –  с големи ясни букви в горната и в долната част на имейлите /или на поръчката/, защото понякога –  особено в България, на хората им е по-лесно да звънят и да питат направо. Подсигурете си и хора, които да вдигат телефоните.
 • Мобилно приложение – Ако имате мобилно приложение, не забравяйте навсякъде да включите бутони за изтегляне на вашите мобилни приложения.

 

sale

7. Бъдете социални.

Ето нашите съвети как да оптимизирате имейл маркетинга си и за социалните мрежи.

 

 • В края на всеки имейл добавете и бутони, които да водят към на вашите социални профили:
Линкове към социалните ви профили

Линкове към социалните ви профили

 • Споделяйте – Под всяка оферта поставете бутони за споделяне на офертата в социалните мрежи:
Сподели във Фейсбук

Сподели във Фейсбук

Много по-лесно е за читателя, ако нещо му хареса да го сподели директно от имейла.

 • Не забравяйте да тествате. Преди да натиснете бутон Изпрати, си задайте следните няколко въпроса:
 1. Лесно ли е за разбиране, така че всеки, който го види на стената на приятел, да разбере за какво става дума? – Понякога маркетолозите пишат толкова сложно офертите, че те трудно се разбират от обикновените хора.
 2. Уверете се че вашето съобщение не звучи твърде рекламно или корпоративно. –  Направете го забавно, така че хората отсреща наистина да искат с удоволствие да го споделят на собствената си стена.

 

sale

8. Направете офертите си спешни.

Брояч, който да показва: колко дни, часове и минути остават до края на текущата промоция.  Това създава чувство за спешност, неотложност и предизвиква хората да кликнат бутона Купи и да посетят вашата страница.

Убедете се също така че сте поставили пиксел на фейсбук   за маркиране върху всички страници, където насочвате трафик.

Ето как изглежда поставен в имейл брояч, който отчита оставащите дни до края на промоцията.

Брояч за оставащи дни в имейл

Брояч за оставащи дни в имейл

 

Брояч за оставащи дни в имейл - мобилен изглед

Брояч за оставащи дни в имейл – мобилен изглед

 

sale

9. Погрижете се за изоставените колички.

Ако използвате платформи за онлайн пазаруване помислете за стратегия, с която да напомните на клиентите, които са изоставили количките си. Една от най-често срещаните причини, поради които хората изоставят количките си е поради факта, че те предварително не могат да си направят сметката колко би струвала крайната поръчка с включен транспорт. Така че, за да намалите броя на изоставените колички, уверете се че човек още преди да започне покупката, ще бъде наясно колко ще му струва цялата поръчка с включен транспорта, за да имате по-малко невалидни поръчки. А за тези поръчки, които действително са започнати и не са довършени погрижете се да изпратите два-три последователни имейла за напомняне.

Обичайната стратегия за връщане на хората на изоставените колички е:

 1. Първи имейледин час след като количката е изоставена, като напомняте на клиента за съдържанието и го подканите да се върне и да завърши поръчката.
 2. Втори имейл – изпраща се допълнително напомняне след един ден.
 3. Трети имейл – изпраща се до няколко дни след имейл 2, като обикновено в този последен имейл се предлагат допълнителен стимул ако човекът завърши поръчката си.

 

sale

10. Стимулирайте повторни продажби.

Информация за автоматизирани кампании, които да помогнат да имате повече повторни продажби от хората, които са направили покупки по време на Черния петък и Кибер понеделник. Свързани продукти и услуги аксесоари по време на Черния петък, препоръчани продукти, отзиви на клиенти, които вече са купили тези продукти, промоционални кодове, които са валидни при следваща покупка в рамките на еди колко си дни.

 

Следващата седмица ви каня на безплатен уъркшопАнатомия на успешния имейл – на който ще ви покажа на моя екран, как стъпка по стъпка създавам един имейл шаблон и ще обясня в детайли какво и защо включвам.

Успешни продажби от мен!

Неви

 

Отговори

Your email address will not be published.