10 съвета за успешна имейл кампания за Черен петък – част 1

10 съвета за успешна имейл кампания за Черен петък – част 1

Добре дошли в нашата серия от съвети в две части – 10 стъпки как да създадете най-добрата имейл кампания за Черен петък и Кибер понеделник и да извлечете максимума от продажби през тези дни.

Първо искам да ви задам въпроса:  Колко дни за активни промоции има до Коледа? Най вероятно ще си погледнете календара и ще започнете да пресмятате.

Верния отговор е 2 дниЧерен петък и Кибер понеделник, който също започва да се празнува в България.

Честно казано в България ние приемаме всички празници, които могат да се свържат с промоции и даже малко ги преувеличаваме. Докато допреди няколко години не се празнуваше Черен петък последната година Черен петък има почти през цялата година. Тази година е на 25 ти ноември, а понеделникът след  него  се нарича кибер понеделник се пада на 28 ноември. На този ден продажбите онлайн все повече се увеличават с всяка изминала година. Много хора предпочитат да пазаруват подаръци за предстоящите празници онлайн и си правят списъци и чакат специално този ден – Черен петък за да напазаруват.

С една дума – някъде там навън има много хора с приготвени списъци за пазаруване и отделени пари, които са готови да купуват. От вас зависи дали ще изберат да купят и от вас.

И така, как трябва да изглежда вашия имейл маркетинг план за черен петък и кибер понеделник?
Прегледайте  следващите десет стъпки,  за да сте сигурни че ще вземете максимума от продажбите по това време на годината:

sale1. Отстъпките водят до ангажиране

Клиентите ни са научени да очакват големи отстъпки на Черния петък.

Анализирайте поведението на вашите клиенти през изминалата година и ще видите кои продукти и услуги и оферти създават най-висок интерес и водят до продажби. Вземете тази информация и създайте оферти, които да разпратите по имейл за продуктите, които предизвикват най-висок интерес. Когато става дума за нещо, което ги интересува, читателите ви отварят имейлите си с желание и освен това – повишавате и трафика към сайта си. Помислете и за безплатна доставка и допълнително подаръци.

sale

2. Създайте Очакване

Създайте кратки кампании, които показват продукти, които ще имат отстъпки по време на Черния петък и Кибер понеделник.
Много компании, за да извлекат максимума от офертите по време на Черния петък изпращат допълнителна имейл кампания – само до хората, които не са отворили офертите. По-добра идея е да създадете предварително очакване и да затоплите списъка си с информация за продуктите, за които се очаква да бъдат на промоция през този ден.

Създайте различни серии от имейли с различни заглавия, изображения и оферти, които да помогнат на клиентите ви да изградят очаквания още преди датите на промоцията. По време на Черния петък клиентите се втурват буквално да пазаруват и започват да търсят най-добрите оферти които ги интересуват. Трескаво посещават множество онлайн магазини и сравняват цени. Може и да не успеят да си купят това, което са планирали, тъй като количествата са ограничени и те го знаят. Поради това вече голяма част от тях си правят проучването предварително. Така че от вас се очаква само да ги подкрепите с информация за това.

Идеи за имейли за Черен петък

Ръководство за Черен петък

Добра идея е да създадете ръководство за купуване на подаръци преди Черния петък и да им го изпратите предварително.

sale

3. Увеличете имейл списъка си.

Създаването на списък с чакащи за Черния петък ще ви създаде база данни от хора, които са готови да си похарчат парите при вас.
Добрата новина е, че все още имате време да направите това. Поставете на видно място банери и форми за записване на вашата начална страница, на всичките ви ключови страници, които са с най голям трафик. Опишете много ясно поне 3 предимства, които ще получат хората, които ще се запишат в този списък на чакащи.

Например:

 • Те ще бъдат първите, които ще узнаят за тези стоки, които са в ограничени наличности.
 • Специални оферти, които са само за абонатите от този списък.
 • Добра идея е също така да създадете  специална лендинг страница за регистрация в този списък на чакащи за Черен петък.
 • След това стартирайте платена реклама в социалните мрежи и Google, която да води към тази лендинг страница за записване.

Ето няколко предимства, които може да използвате за тези които се запишат първи в имейл списъка ви:

 • Предложете им ексклузивно да видят предварително списъка с оферти, който няма да бъде достъпен на сайта преди самия Черен петък.
 • Дайте им достъп с предварителен код за отстъпка до офертите или дори създайте специално за тях оферти. Така потенциалните клиенти ще се почувстват специални и ще бъдат много по-склонни да се ангажират до купят от вас.
 • Също така ще може да създадете вашите заглавия за имейли около информация, която сте получили от разговори със специална група от хора от списъка ви, като по този начин ще имате повече отворени имейли.
 • Друг плюс е, че ще намалите броя на хората, които се отписват от списъка ви и по този начин  ще повишите вашия рейтинг на изпращане.

sale

4. Бъдете релевантни и персонализирайте съобщенията си.

По време на черния петък вашите получатели ще видят на екраните си една изключително претъпкана пощенска кутия.

Така, че тяхното внимание ще бъде наистина много разпокъсано, затова сега е моментът да се съсредоточите върху това да се свържете с тях предварително, така че те да очакват именно вашата оферта по време на празника. Важно е съобщенията и офертите ви да бъдат релевантни и персонални. Едно от нещата които трябва да си признаете е, че и вашите читатели  разчитат на имейлите си, за да бъдат информирани за всички оферти които ги интересуват. Вашите съобщения ще бъдат четени дотогава докато те са релевантни и полезни за читателите ви.

Адаптирайте съдържанието на имейлите си около купуването на подаръци.

Много хора, дори и в България, използват Черния петък за да напазаруват по време на тези големи отстъпки много от подаръците за приятелите и семейството си за Нова година и Коледа. В същото време не забравяйте, че докато хората купуват подаръци за другите, са склонни да подарят нещо и за себе си, ако им попадне интересна оферта. Така че, добавете в имейлите си и секция „И аз съм човек“,  „Погрижете се и за себе си“  или „направете си подарък и за себе си“ и създайте такива предложения около подаръчните комплекти . Това би могло да увеличи вашите продажби като цяло. NastyGal създават оферти, в които всичко черно този ден е на специална цена.

Идеи за имейли за Черен петък

Идеи за имейли за Черен петък

sale

5. Не забравяйте заглавието.

Когато по време на празниците читателите имат препълнени пощенски кутии, именно в този момент е изключително важно да подчертаем, че заглавието е онзи ключов фактор, от който зависи първо дали имейлите ви ще бъдат отворени. И след това – прочетени. И най-изкусителната оферта няма да проработи, ако имейла не бъде отворен и прочетен. Вашите заглавия по време на Черния петък трябва да бъдат наистина отлични. В това твърде заето време обикновено пощенската кутия изглежда по този начин.

 • Използвайте включително и Кибер понеделник така, че да помогнете на вашите имейли да се откроят.
 • Наблегнете на имената на продуктите, за които знаете, че вашите клиенти проявяват интерес и ги споменете още в заглавието. Сега е моментът да използвате разделянето на списъка си по интереси.
 • Друг съвет е да персонализирате съобщението –  може да споменете името на човека, градът в който живее, или друга информация, която имате.  сега е момента да използвате всичко, което знаете за хората от списъка си, за да предизвикате вниманието на читателя да отвори и да реагира на вашия имейл.

Очаквайте част 2

Отговори

Your email address will not be published.