Имейл маркетинг чек лист

Имейл маркетинг чек лист

Имейл маркетинг чеклист

Какво да проверите, преди да изпратите своята имейл кампания?

Или какво да проверите преди да изпратите имейл кампанията си?

Всеки ден получавам много имейли. И естествено – като човек който се занимава с имейл маркетинг от 7 години ги сканирам почти веднага и откривам все едни и същи неща, които липсват или пречат за доброто представяне на имейлите.

Затова реших да създам един кратък списък в който да опиша най-важните неща, които да проверите преди да изпратите имейл кампанията си:

Текст

 1. Ако в горната част имате надпис – Ако това писмо не се чете отворете го в браузера си от тук. Проверете линка ТУК дали наистина отваря нещо и дали това е конкретната имейл кампанияя.
 2. Уверете се, че НЕ изпращате от имейл адрес – DO-NOT-REPLY. Все пак основната цел на имейл маркетинга е да постави началото на разговор, а по този начин си отрязвате всички пътища някой да ви пита нещо.
 3. Уверете се, че сте включили Призив за действие – ясен и кратък.
 4. Заглавие – Препоръчителна дължина на заглавието – до 50-60 символа.
 5. Заглавие – уверете се, че заглавието ви, се състои от отделни думи. Пример – какво да не правите – SPS_PROJECT_123456_UNITED_SOMETHING_TOO_LONG.

Линкове

 1. Имате линк за отписване, който работи. В противен случай анти спам филтрите ще ви отбележат, а читателят, който има желание да се отпише, но не може – ще се оплаче по друг начин, който няма да е във ваша полза.
 2. Изпратете тест до себе си и проверете един по един дали всички линкове работят. Правете това всеки път.
 3. Уверете се, че сте включили линкове в текста.
 4. Проверете страниците към които водят линковете, дали се зареждат добре на мобилно устройство.
 5. Линкове на кирилица, или такива, които включват в себе си и символи на кирилица. В този случай не поставяйте линковете директно да се виждат, защото след енкодинга – тяхната дължина се удължава и при поставяне в имейл директно, има голяма вероятност да има пренасяне н анов ред, което може да наруши цялостта на линка и той да не се зареди. Пример – ако имате линк от типа на – http://emailinvest.com/нещо-на-кирилица и искате да го копирате и да го поставите  в имейла си, той ще изглежда така след като го копирате – https://emailinvest.com/%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0. Което не е добре за вашият имейл. В този случай ви препоръчвам – да съкратите линка, като използвате https://goo.gl/. 

Дизайн

 1. Уверете се, че по-голямата част от имейл съобщението ви НЕ Е изображение. Защото няма да се отвори при повечето имейл клиенти, тъй като изображенията са забранени за показване по подразбиране. И ако не се зареди изображението – читателят няма да получи представа за какво става дума в съобщението ви. И има голяма вероятност да се отпише от списъка ви.
 2. Картинките които използвате са оптимизирани за Интернет и имат размери не повече от 100-150 КБ. Иначе няма да се зареди картинката или ще стане много бавно и читателят няма да я изчака. Ако имейлът се отовори през мобилно устройство ще се зареди още по-бавно и освен това ще погълне голяма част от мобилния трафик на читателя ви.
 3. Тествайте след като си изпратите имейла дали всички изображения се зареждат при Gmail. Понякога пътя към снимката се подменя и може и да не се вижда.

Този списък предстои да се допълва постоянно.

Последна редакция – 5 Юни 2016 22:00 PМ

Ако искате да получавате обновената му версия запишете се ТУК.

 

Отговори

Your email address will not be published.