3 съвета, за да очаквате резултат от имейл маркетинга си

3 съвета, за да очаквате резултат от имейл маркетинга си

3 съвета, за да очаквате резултат от имейл маркетинга си

Колко често излизате от магазин или офис и ви искат имейл адрес? Обзалагам се, че все по-често. Имейл маркетингът е един чудесен и достъпен начин да се свързвате със своите клиенти, след като един път са били при вас.
Има много за и против имейл маркетинга. Много хора в България го приравняват към спама. А от друга страна има много западни доклади, които сочат цифри от типа на – за 1 вложен лев в имейл маркетинг може да получите – 40 лева като възвръщаемост на инвестицията.
Да, и това е вярно с едно малко условиe, което често обаче се пропуска.
Ако бъде приложен правилно.

Ще ви сподeля три прости правила, които да имате предвид когато зaпочвате имейл маркетинг, или които да проверите – дали ги прилагате в момента.

1. Колко често изпращате съобщения?
Постоянството е нещо хубаво, когато става дума за създаване на съдържание, но това не значи, че трябва непрекъснато да изпращате имейли на своите клиенти. Знам, че съм се записала в прекалено много имейл списъци, но има някои компании, които ми пишат всеки ден, а някои дори по няколко пъти в денонощието! Те в повечето случаи биват игнорирани и директно изтрити.
Защо е така ?
Умората от реклами се появява, когато клиентът вижда толкова често вашите реклами, че чак в един момент започва да не ги забелязва. Имейл умората е същото нещо.

2. “По-малкото е повече”
Може би искате да сложите колкото се може повече информация в един имейл.
Много често ми се случва да наблюдавам кампании на наши клиенти – с поне няколко предложения в едно съобщение. Това наистина е шанс да достигнете до вашите клиенти и да привлечете вниманието им! Но не прекалявайте. Някога случвало ли ви се е да отворите линк към статия, която е дълга шест страници и изведнъж да почувствате, че не ви се чете цялото нещо? Или пък да отворите имейл, в началото нещо да привлече вниманието ви, после да се зачетете по-надолу и да забравите за горното. Същото може да се получи и с имейл маркетинга. Времето е ценно. Бъдете кратки и ясни, кажете достатъчно, за да възбудите интереса им и им позволете сами да потърсят останалата информация в уеб сайта ви. Придържайте се към правилото – един призив за действие в едно съобщение.

3. Оставете нещата простички
Точно както не искате да претоварвате клиентите си с прекалено голямо количество информация, така и не искате да ги претоварите и визуално. Не се побърквайте с много различни шрифтове или луди цветове. Този имейл е продължение на вашата марка и вие бихте искали да е с подобаващ дизайн.

Имейл маркетингът е чудесен начин да държите връзка със своите клиенти. С малко повече мисъл може да превърнете имейлите си от посредствени, в начало на един чудесен разговор с клиент!

Вие решавате!

Отговори

Your email address will not be published.