Защо промоциите ви не работят, както ви се иска ?

Защо промоциите ви не работят, както ви се иска ?

Промоции-изграждане-на-списък

В последните няколко седмици започнах да чувам, все по-често израза – няма смисъл да стартираме промоции – те не работят .

Започнах да го чувам и от мои много близки хора, които знам, че предоставят високо качествена услуга. Аз лично съм  я ползвала и знам, че работи и, че продължавам да имам много ползи дълго време след това, които даже не могат да се измерят в пари, които някога съм дала за тази услуга.

Това ме накара да се замисля и да потърся отговор на въпроса – Защо промоциите не работят ? – така както на нас ни се иска.

И първото нещо, на което обърнах внимание беше – Спазен ли е принципът за обмяна на енергия ?

Вие предоставяте реална полза на вашия клиент – той се възползва от нея и за това ви заплаща пари.

Това е основата на всеки бизнес.

Бизнесът се прави, за да има печалба.

А печалбата ви е жизнено необходима, за да може да го развивате и подобрявате.

Ако не ви носи печалба и го правите само за удоволствие – то тогава се нарича ХОБИ. Не трябва да се бъркат двете понятия.

Затова, ако правите в момента бизнес, който не ви носи резултатът, който искате да имате задайте си следните няколко въпроса:

За удоволствие ли правя това, което правя или – и за да имам печалба ?

Каква реална полза допринасям на моите клиенти ?

Колко наистина струва моята услуга – или продукт ?

Какво мога да направя – за да може продукта или услугата ми да достигнат до повече хора ?

И най-важният въпрос – какво ще поискам от тях в замяна – на отстъпката, която им подарявам.

Без значение, дали го знаете и дали вярвате в него, принципът си работи – Каквото даваш, това и получаваш.

Ако давате отстъпки , промоции или други безплатни нещица – и не искате нищо в замяна – вие нарушавате принципа. И се оформя един недоимък – който все отнякъде се запълва – и това е от вашият джоб.

Тогава изпадате в едно състояние – когато само вие давате, а нищо не получавате в замяна.  Ставате нервни, натрупвате стрес, и имате поне няколко обяснения – защо това е така. Някои от основните причини се чуват доста често – кризата, правителството или просто клиентите не искат да плащат. Това няма как да продължи дълго. Нарушава се баланса и вие вече не градите основа на процъфтяващ бизнес или поне добри взаимоотношения с клиентите. Просто вече нямате сили. И това е съвсем нормално.

Ще го кажа и по друг начин.

Представете си, че сте във връзка с любим за вас човек. Вие искате да имате отношения с него и започвате да му предлагате – едно, друго, трето и никога не искате нищо в замяна. Той ще приеме това положение за нормално и започне даже да иска повече, или да е недоволен. И е много малка вероятността да се сети и той да ви даде нещо в замяна.

Тъй като комуникацията с клиентите ви е ваша отговорност – от вас и само от вас зависи – така да изградите тази комуникация, че тя да е печеливша и за двете страни.

А в нашия случай с промоцията – това е да се постараете и да проверите – предлагам ли наистина, нещо, което клиентите ми искат и какво искам в замяна.

Ако човекът наистина харесва и оценява това, което вие му предлагате той е готов да даде нещо в замяна – именно тогава вие трябва да сте наясно какво точно искате от него. И да сте го указали по ясен и конкретен начин в промоцията си.

Именно тук е моментът да му поискате данни за контакт. За да може след това да продължите комуникацията си с него.

И забележете не става дума за спам, както много хора в България си мислят. А именно за ценна и полезна за двете страни комуникация.

И така като заключение – отговорете си честно на въпроса – Давам ли нешо наистина ценно и Какво поисках в замяна на моята последна промоция ?

Ако нямате идеи как да изградите имейл списък – гледайте видео – 69 идеи за изграждане на имейл списък.

Отговори

Your email address will not be published.