Как да сегментирам списъка си ? – част 1

Как да сегментирам списъка си ? – част 1

Въпрос: Как да сегментирам списъка си ? – по местоположение, или пол.

Отговор : Колкото и ценен имейл списък да имате с ангажирани и активни читатели, няма начин всичко, което изпращате да е интересно за всички.

За да бъдат наистина полезни и вашите съобщения да бъдат очаквани-най-добрия начин е да изпращате точните съобщения до точните хора.

target-market-2

Как да знаете кой е точния човек за следващото ви съобщение ?

Много лесно – като разделяте списъка си на отделни по-малки списъци, които са базирани на следните прости правила:

1. Използвайте информацията, която вече имате. Отделете малко време и разгледайте списъка си. От там ще получите много информация, която само трябва да опишете по начин, по който да ви е от полза при изпращането на имейл кампания.

Пример – след прегледа на списъка виждате, че има абонати от различни градове на страната, а вие организирате събития. По-полезно за тях ще е ако получават информация само за градовете, които наистина могат да посетят. Така няма да има претрупване в пощата им и ще могат да отделят внимание наистина на това, което ги интересува.

2. Как да стане това на практика? Добавете ново поле към данните си в Emailinvest – City.  И изберете това поле да бъде тип ЧИСЛО, а не – ТЕКСТ. Това е една от най-допусканите грешки.

След като полето ви за град или местоположение е число, може да изберете още в началото – каква сигнатура ще използвате, например – Warna = 1, Sofiq – 2, Plowdiw – 3. Същото се отнася и за пол.

Предимството  тук е : Откъдето и да постъпват от тук нататък данните ви те ще бъдат унифицирани и ще може да търсите по тях. Т.е София – винаги ще е равно на 2. А ако използвате София написано като текст – може да имате –  Sofiq, sofiq, София, Софиа, софия и няма никога да знаете как и по какъв признак да откриете хората, които се интересуват от вашите събития в София.

3. Следваща стъпка е когато имате информация, която е интересна за хората живеещи в София. Просто добавете към изпращането на имейл кампанията си филтър – Хора, които са от  София или казано иначе – City = 2.

Събиране на тази информация – когато имате подобно разделение много лесно ще го добавите във вашите форми за записване, където е достатъчно само да сложите поле „За кои наши събития желаете да ви информираме“  и хората сами да си изберат градове – може повече от един. Или само да ги питате „От кой град сте ?“ и тогава те ще могат да изберат само един град. Тук вече вие трябва да прецените, кой вариант е най- удобен за вашия тип бизнес.

Идеи за още приложения :

Ако имате Last minute оферта за вашия спа хотел и се намирате на един час път от София.

Ако предлагате ексурзии или почивки и тръгването е от София.

Ако организирате семинар в София може да го адресирате към всички, които са на до 2 часа път примерно.

Ако желаете да получавате и следващите ни съвети на седмицата – запишете се ТУК.

Успех.

Отговори

Your email address will not be published.