Изпращане на имейл кампания до неизползвана база данни

Изпращане на имейл кампания до неизползвана база данни

Казус:

Имате голяма база данни, която не е използвана отдавна и искате да я използвате за имейл маркетинг. Не сте сигурни каква част от имейли са все още актуални и валидни. Решението, което ви предлагам може да бъде използвано независимо от размера на базата данни – дали става дума за 1000 или 100 000 имейл адреса.

Изпращане на имейл до неизползвана база данни

Изпращане на имейл до неизползвана база данни

Решение:

Ако това са хора, които не са ви дали разрешение, ви препоръчвам въобще да не се захващате.

Ако все пак тези хора са ви дали разрешение някога, но вие не сте се възползвали тогава, е необходимо да преминете през следните стъпки:

1.Почистване на списъка от:

 • имейли, които са неправилно изписани при въвеждане – като name@abv.b….;
 • имейли, които се дублират;
 • имейли, които са регистрирани в КЗП, че не желаят да получават непоискани търговски съобщения;
 • Всички тези проверки може да направите автоматично, още докато добавяте списъка си в Emailinvest.

2.Разделяне на по-малки списъци. Разделяте списъка на много по-малки равни част. Не по-големи от 100 – 5000. Размера на малките списъци се определя от размера на актуалната ви база данни, която ползвате в момента, която е от активни получатели. Точна формула няма, всичко зависи от конкретния случай и някои външни фактори като домейн, досегашна репутация и резултати от имейл маркетинга ви за последните 6 месеца поне.

3.Подготвяне на неустоимо предложение – на което всеки, който го чуе и който е вашият таргет клиент – да каже „ДА, Искам го веднага!“

Подготвяте поне 3 неустоими заглавия.

Тествате ги във Фейсбук. Избирате най-харесваното.

4.Подготвяне на имейл кампания.

5.Изпращане на имейл кампанията до първия малък списък. И така всеки ден до един нов малък списък.

6.Първи ден след изпращане – проверявате колко имейл адреса има в Hard bounce rate. Изчиствате го. Ако е повече от 2% обърнете внимание на списъка. Ако е доста по-висок (над 10%) разделете малките списъци на още по-малки.

7.Трети ден след изпращане – копирайте всички имейли, които са отворили съобщението ви в нов списък – Opened_List. След това ще продължите да използвате само този списък.

Всички неактивни и неангажирани абонати не са ви необходими. Те само ще понижат рейтинга ви на изпращане и ще ви доближат до спам папките на получателите.

Повтаряте стъпки 5 до 7, докато се изпратят кампании до всички малки списъци.

Препоръки: Добре е да добавите в маркетинга си по това време още активности, които да увеличат записването във списъка ви чрез Double Opt in форми. Такива форми може да си направите сами безплатно – вижте видео.

Важно: Напомняме ви, че с Emailinvest имате право да изпращате имейл съобщения само до бази данни, които са дали позволение за това. При получени оплаквания с цел осигуряване на качествено доставяне на имейли, нашия екип предприема разследване за всеки случай.

Ако желаете да научите повече за това как сигурно да изпращате имейлите си и да избягвате СПАМ папките, посетете нашето обучение – Анти-СПАМ стратегии на 7 април 2015г. Изцяло практически насочено обучението се провежда онлайн и е част от Маркетинг право в целта.

Ако желаете да получавате и следващите ни съвети на седмицата – запишете се ТУК

Коментари (2)

 • Камен Неделчев Отговор

  Здравейте !

  Имам идея да опитам Е-мейл маркетинг, но нямам нищо налично. Мисля си, че е най-добре да намеря компания, която разполага с базата данни и със софтуера за изпращане на тези съобщения.

  Можете ли да ме свържете с подобна компания?

  12.04.2017 at 11:40
 • Невяна Коева Отговор

  Здравейте,
  Чудесен въпрос 🙂
  Има обаче един капан – думичките „фирма, която разполага с необходимата база данни“.
  Никой не разполага с необходимата база данни с потенциални клиенти конкретно за вашия бизнес.
  Дори и те да са в същата индустрия, това не са хора, които вие сте привлекли, те може да са се записали за нещо съвсем друго или да са харесали нещо което вие не притежавате или да са имали интерес към вашия продукт или услуга, но миналата година.
  Имах разговор с позната, която току що си беше купила имейл списък сегментиран по интереси от голяма английска фирма.
  След изпращането на първите 100 000 имейла се установило, че 80% от имейлите са невалидни, а останалите нямат интерес. Като резултат техния домейн попадна в черните списъци благодарение на това, че няколко човека са подали оплакване директно в регистрите, а не натискайки – Отписване.
  Изграждането на имейл списък – с хора, които имат интерес към вашия бинзес, или към вас конкретно е първата стъпка на имейл маркетинга.
  Най-горе в статията казвам, че ако вие нямате позволението на тези хора – по-добре не се занимавайте с този списък, а си изградете ваш.
  Чрез Emailinvest можете да изпращате имейл кампании само до хора, които са се записали да получават съобщения от вас.
  Следете нашите статии и скоро ще публикуваме идеи за изграждане на имейл списък в различни видове бизнеси и вие ще си прецените – кой от тях е най-подходящ за вас.

  05.05.2017 at 11:15

Отговори

Your email address will not be published.