Как имейлите ми да не влизат в спам, когато изпращам до голям списък с имейли ?

Как имейлите ми да не влизат в спам, когато изпращам до голям списък с имейли ?

Това е доста често допускана грешка от фирми, които имат голям списък с имейли и си сменят начина, по който изпрашат имейли и целия им списък отива в спам. И това е нормално.

go-to-Inbox

Какво може да напрaвите, за да не става така?

1.Да се уверите, че изпращате от ваш фирмен имейл адресemail@yourcompany.com

2.Да сте поставили на домейна си SPF ключ, как става това ТУК.

Това е запис, с който давате официално разрешение на Emailinvest  да изпраща имейли от вашия домейнТова разрешение е важно за отсрещните имейл клиенти, които получават писмата. По този запис те проверяват дали подателят се е подписал, и ако не е – директно го маркират, като спам.

Ако изпращате от имейл адрес, който е регистриран в ABV.bg, GMAIL.com, Yahoo.com или друга безплатна поща – това не е имейл кампания и директно Ви маркират като спамър – с понятията на имейл сървърите. Това е независимо от факта дали познавате лично получателите и дали те са дали позволение да им изпращате имейл.

3.Ако сега си сменяте изпращането на имейл кампания през нов доставчик

Ще разгледаме пример с Emailinvest – вашите получатели все още нямат доказана ангажираност с вашия имейл адрес и отсрещния имейл клиент веднага маркира повишена активност към неангажирани получатели и отново маркира като спам.

Ако активността е по-голяма, може да постави вашия имейл адрес и домейн в черен списък и излизането от там, може да ви отнеме месеци.

4.Ако разполагате с голям списък от над 5-10 000 имейл адреса и му изпратите съобщение сега за първи път ви препоръчвам да го разделите на няколко по-малки списъка- например от по 2 000.

Изпращайте всеки ден по една кампания на един по-малък списък.

5.Какво да им изпратите ? Задължително им изпратете съдържание, което да ги ангажира.

Какво значи това – те да трябва да отворят и да кликнат на линк.

Колкото повече хора го направят първия път, толкова повече започва да се вдига вашия рейтинг като изпращач.

Това изключва да им изпратите – информационно съобщение или оферта купи. В този случай е крайно неподходящо.

Това, което ще ви предложа е :

  • участие в томбола;
  • изтегляне на ваучер или купон за отстъпка;
  • изтегляне на подарък, който е файл например;
  • записване във форма (oт Emailinvest ) за изтегляне на ваучер – по този начин ще спечелите няколко реакции – един клик, за да отидат на формата и след това получаване на един имейл за потвърждение, който задължително трябва да бъде отворен и кликнат, което е още по-висока ангажираност.

6.Изпращайте това съобщение до малки порции от имейл списъка си редовно и след това премахвайте невалидните абонати, тези, които се връщат, като неполучени от отсрещните имейл сървър. Така ще си осигурите по-чист списък, което значи по-висок процент ангажираност  към вас на получатели.

Има един факт, който задължително трябва да знаете – ако изпратите имейл кампания до 100 човека например и само 2 от тях я отворят, това е знак за отсрещния имейл клиент да регистрира – факт е , че вие изпращане неинтересно съдържание и след един два такива опита ви премества отново къде…в спам папките.

Ако продължавате по същия начин просто се закопавате там.

Затова е важно, още от начало да има голям процент отворени и кликнати съобщения.

Успех!

Отговори

Your email address will not be published.