Поискано и Непоискано Търговско съобщение – Що е то ?

Поискано и Непоискано Търговско съобщение – Що е то ?

В резултат на доста разговори напоследък установих, че има нужда от тази статия. Да се вникне малко повече в понятията Поискано и Непоискано Търговско съобщение.

Това не е отговор на въпросите: На кого имам право да изпратя съобщения ? Това законно ли е ?

Свързано е и най-вече с резултата, който очаквате.

С едно изречение – ако искате да получите резултат, добре е да извършите правилните действия.

И така – Поисканите Търговски Съобщения –  Що е то ?

Поискани Търговски Съобщения

Поискани Търговски Съобщения

Самото име мисля, че подсказва достатъчно ясно.

Това са съобщения – т.е. информация от вас (вашият бизнес) към други хора.

Поискани – тази дума може да се разгледа в два аспекта – поискани, т.е. те са искани. Аз искам да получавам това съобщение и съм заявила изричното си желание. Ако забелязвате даже не казвам – съгласие, а желание, защото думата ИСКАМ произлиза от този, който желае.

ПО-ИСКАНИ – т.е. те са “по -искани” от другите съобщения, които просто получавам. А защо са по-искани или с една дума повече от искани ? Ами защото се отнасят до неща, които силно ме интересуват, аз получавам полза от това, че ще получа конкретното съобщение или то ще ми помогне по някакъв начин.

Ако трябва да обобщим – ПОИСКАНИТЕ търговски съобщения, са съобщения, които изпращате на вашите получатели, защото те са ги поискали. А как да стане те да ги поискат ? Това зависи от вас – вашето въображение, вашето добро познаване на нуждите на клиентите ви.

Непоискани търговски съобщения ? Това са съобщения, които другия човек не ги е поискал. И само в България има такава Комисия за Защита на Потребителите, която се е постарала да направи електронен регистър и там да събере всички хора, които трябва да се запишат, че не желаят да получават непоискани търговски съобщения.

Когато го разбрах за първи път ми се стори абсурно. Щом са непоискани, значи не ги искам. Това си е кристално ясно.

Да, да, ама не.

Доста често в разговори чувам следното „Ние си имаме база данни. Събрали сме си я от Интернет. Или човек от нашия екип има за задача да изготви списък на фирми от Интернет.“ Да, това е списък с имейли на фирми от Интернет, и тя по смисъла на Закона е ваша. Защото вие сте си я събрали. Но изпратените съобщения до такава база данни не са поискани. Добре е да имате това предвид, когато изпращате имейл кампания до такава база данни и най-вече относно резултатите, които очаквате.

И за да не ви отчайвам, ще ви кажа само, че ако вече сте си събрали такава база данни е добре просто да ги направите поискани ?

Как ?

Ами например може да им се обадите по телефона и да се представите и да ги попитате дали искат да им изпратите повече информация.

Чак след това те стават поискани съобщения.

Естествено, за да чувате повече ДА, ще трябва да се постараете.

Другия начин, по който може да го постигнете е, като предложите интересна информация, която вашите потенциални клиент искат да научат, и да им я изпратите след записване по имейл.

Този начин ви улеснява, с това че няма да се наложи да проведете всички телефонни разговори, да отделите време, служител и пари за телефон.

За да става това по 24 часа е необходимо само да си изработите една страница с форма за записване, да опишете ясно какво ще им дадете и да насочите трафик чрез реклама – дали AdWords или Facebook – зависи къде са вашите потенциални клиенти.

Ако въпреки всичко сте решили да изпращате съобщения до такава база с данни, тогава трябва да знаете следното:

1. не може да използвате ИмейлИнвест за такава база данни;

2. няма да знаете кои адреси са валидни и  кои не и има голяма вероятност да изпратите съобщението си до невалидни имейл адреси, които са остарели и вече не се са актуални.

3. има вероятност да попаднете на така наречените spam trap и домейна ви да влезе в черните регистри и тогава всички имейли от вашия домейн ще попадат в спам папките. Помислете си дали наистина сте готови да платите тази цена ?

Как да си направите форма за записване – вижте видео.

Ако желаете да получавате и следващите ни съвети за имейл маркетинг – ЗАПИШЕТЕ СЕ ТУК.

Отговори

Your email address will not be published.