Празничен имейл маркетинг – Какво ДА и какво да НЕ правите

Празничен имейл маркетинг – Какво ДА и какво да НЕ правите

Съвети за празничния ви имейл маркетинг

Съвети за празничния ви имейл маркетинг

Ето, че започнаха и празничните дни в края на годината. Всеки планира къде ще бъде на Нова година и Коледа. И естествено, където има празник има и промоции.

Това е любимо време от годината за много хора. Време на равносметка, време за поставяне на нови цели, за проверка на постигнатото.

И освен това има цели два месеца, в които да подобрите продажбите и резултатите от бизнеса.

Има няколко основни принципа, които много търговци забравят залисани в празничните промоции и които могат да подобрят значително резултатите от продажбите.

Ето кратък списък с насоки, които да ви помогнат да избегнете капана на неуспешните празнични имейли и да постигнете резултатите, които искате.

Какво ДА правите:

Поставете си ЦЕЛИ

Независимо дали целите ви ще бъдат – повече кликове, повече трафик, увеличаване на имейл списъка или повече продажби. Ясните и измерими цели ви трябват и за да си поставите правилно линкове и за да измерите след това резултатите. Да помислите за стратегия за всеки един маркетингов имейл поотделно и заедно. От там ще получите и информация – коя част от парите ви за реклама работят за вас.

Бъдете КРЕАТИВНИ

Тъй като по това време  на годината рязко се увеличава броят на изпратените имейли, вие трябва да се отличите от тъплата, по начин по който именно  вашите съобщения да бъдат отворени. За това няма точна формула. Може да проявите вашата креативност в няколко направления:

  • Заглавия– да звучат по-приятелски и на разговорен език, да възбуждат любопитство.
  • Оферти, които са ограничени във времето. Така че, дори и някой да отвори по-късно и да види, че офертата вече не е валидна, ще има и едно наум, следващия път да реагира бързо.
  • Да бъдете наистина от полза за читателите си. Например – как да опаковате подарък, лесно и бързо, списък с идеи за подаръци. Запитайте се – какви запитвания получавате по телефон, оформете ги като съвет и ги изпратете заедно с подходяща оферта до читатели, които се интересуват наистина.

Бъдете СОЦИАЛНИ

По време на празниците вашите читатели може и да не си отварят толкова редовно имейлите, колкото Фейсбук, където да споделят снимки от хубавите си моменти. Затова вие трябва да бъдете там, където са и те. За да грабнете вниманието им уверете се, че използвате всички маркетингови канали за специалните си празнични предложения  – социални мрежи, имейл, блог и други.

Какво да НЕ правите:

Не пропускайте малките празници.

Ясно е, че Коледа и Нова година са най-големите празници, но тогава се получават и тонове имейли отвсякъде и пощите са претрупани. Ако искате да заявите наистина внимание към читателите си – не пропускайте нито един празник, който не е национален. По това време на годината има и други празници, които много хора празнуват. Например Никулден. Знаете ли кой от вашия списък има имен ден тогава ? Имате ли подходящи промоции за това ? Или „вносните“ маркетингови празници – като Черен петък 🙂

Не пропускайте проследяващите имейли.

След като вече сте подготвили забавни, неустоими празнични имейли се погрижете и за редовната си кореспонденция. Имате ли осигурено изпращане на напомнителни имейли ? Например – когато някой се запише в сайта ви – да му изпратите имейл Благодаря, че избрахте нас и да започнете тема на разговор.

Прегледайте точките на комуникация и създайте план за изпращане на последващи имейли, които са в точното време и са с подходяща информация. Това със сигурност ще издигне продажбите ви на друго ниво и не е актуално само за празничния сезон. Обсъдете го и с вашия отдел продажби.

Не спамете по празниците.

Колкото и нови и вдъхновяващи идеи за промоции да имате, не се изкушавайте да ги изпратите всичките. Имайте предвид, че по това време на годината честотата на изпращане е по-голяма, освен регулярните маркетингови имейли има и поздравителни. Планирайте предварително кога и как ще ги комбинирате, като съблюдавате няколко правила:

  • акцентирайте само на едно важно предложение в имейл;
  • проверявайте редовно броя на отписани абонати и ако имате усещане, че прекалявате – спрете.
  • подгответе си плана на промоциите – време и съдържание на имейл кампаниите. Проверете дали ще бъдат навременни и няма да са много чести.

Ако имате въпроси, ще се радваме да ви отговорим в групата Имейл маркетинг за бизнеса.

 

Запишете се ТУК, за да получавате още БЕЗПЛАТНИ СЪВЕТИ за ИМЕЙЛ МАРКЕТИНГ.

Отговори

Your email address will not be published.