3 задължителни условия за вашето успешно събитие

3 задължителни условия за вашето успешно събитие

Ако сте организирали събитие, вече знаете колко хиляди неща има да се вършат в последния момент –покани, телефонни разговори, зали, асистенти, презентации, кетъринг, техника и какво ли още не.

Сега ще обърна внимание на няколко много съществени условия, които често се забравят и пропускат в бързината и които са изключително важни за по-успешните ви бъдещи събития.

И така, кои са те ?

Това на първо място са хората, които ще посетят събитието ви и въпросът е – Имате ли осигурен механизъм с който да събирате техните контакти.

За да имате по-успешни бъдещи събития е добре да познавате добре сегашните си участници и да привличате нови като тях.

За да ги познавате обаче, е необходимо първо да знаете кой точно е присъствал на събитията ви. Именно това е точката на прекъсване. След събитието участниците си заминават и много често организаторите не разполагат с точен списък. Автоматизирането на механизма за събиране на контакти по време на предстоящото ви събитие е ключов елемент за успеха на следващото.

Този механизъм може да се използва при всеки вид събития – семинари, лекции, практически обучения, дегустация на вино, изложби, представяне на книги, частни партита, коктейли, срещи на клубове, детски партита и други.

И така въпросът е – имате ли пълния списък на участниците от предишните си събития ?

Ако ДА – това е чудесно. Ще ги поканите лесно.

Ако НЕ – залавяйте се за работа или делегирайте на някой от екипа.

Какво ви е нужно ?

1.Причина, която да накара участниците да ви предоставят данни за контакт. В повечето случи томболата е един чудесен стимул. Всеки обича наградите.

2.Форма за събиране на контакти:

–          На хартия.

Ако нямате готови разпечатани бланки, може и сами да си направите. Необходимо ви е да имате малко въображение, принтер и малко цветна хартия. В един обикновен файл на Word си направете бланка от следния вид – ExampleFeedBackForm . Разпечатайте я на цветна хартия. Преценете колко копия ще ви трябват. От един лист А4 се получават 3 бланки. Изрежете ги по три равни части и вече имате бланки за попълване, които участниците да попълнят на входа.

–          Онлайн форма за събиране на контакти. По-удобно е ако си направите форма за записване за конкретното събитие и участниците сами да въвеждат данните си.

Това има следните предимства:

  • Спестява ръчна работа по въвеждане на данните в електронен вид
  • Предотвратява грешки при въвеждането
  • Може да си направите QR Код към тази форма и да го разлепите в залата. Така ще може от няколко места да се записват хора
  • Може да поставите един таблет на входа на залата и оттам също да се записват участници.
  • Имате цялата база данни на едно място.
  • Възможност веднага след събитието да изпратите имейл с „Благодаря“ в който да поискате мнението на вашата публика за проведеното от вас събитие.Как се създава форма за събиране на контакти – вижте видео

3.Анкета за обратна връзка.

И така целта ви е да имате повече участници за всяко следващо събитие. Това е толкова по-лесно колкото повече щастливи и доволни участници имате. А как да ги направите щастливи и доволни ? Това знаят само те. Но ще ви го кажат лесно и безплатно. Като ги попитате с анкета след събитието.

Подгответе си анкета в Google Docs. Безплатно е.

Изпратете линка до нея към участниците. Вие вече имате списъка в електронен вид. Изпращането може да направите от Emailinvest. Предимството да използвате софтуер за изпращането на имейлите е, че ще знаете и кой е отворил съобщението и кой е кликнал на линка. Лесно и бързо ще изпращате имейли на всичките си групи. Освен това може да си създавате сами  форми за събиране на контакти, които да поставяте в сайта си  всяко събитие или да генерирате QR код, който да разлепите в залата на събитието. За да видите видео как се изпраща имейл кампания -натиснете тук.

След това остава само да изпълнявате желанията на вашите участници и да се радвате на все по-успешни събития.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА БЕЗПЛАТНИ СЪВЕТИ ЗА ИМЕЙЛ МАРКЕТИНГ.

Пожелавам ви успех !

Очакваме вашите въпроси в коментарите под публикацията.

Отговори

Your email address will not be published.