За хотелите и пропуснатите клиенти

За хотелите и пропуснатите клиенти

Пропуснати възможности за хотелите - имейл маркетинг

Пропуснати възможности за хотелите – имейл маркетинг

Всеки който ходи по семинари, международни конгреси, събития, посещава клиенти,  среща се с колеги е виждал не една и две хотелски стаи. И се е сблъсквал с много страни на туристическия бизнес – у нас и в чужбина.

От друга страна, ние – хората занимаващи се с Интернет винаги гледаме и през очите на маркетолога, оценяваме добрите практики или липсата им и ето какво се вижда понякога.

Колкото повече пътувам, толкова повече пропуснати възможности виждам.

И какво общо има това с имейл маркетинга?

Дойде време за споделяне на пропуснатите възможности.

Надявам се, повече собственици на хотели или маркетолози, които работят към хотели да прочетат това и да го използват за себе си, за хотела  в който работят, или за бизнеса който имат.

При регистрация в хотел, независимо дали онлайн или офлайн обикновено служителят на рецепция пита гостите за следната информация:

 •           Име и Фамилия.
 •           Данни по паспорт.         Адрес – държава, град.
 •           Данни от кредитна карта.
 •           Дали пътувате по работа или за удоволствие.
 •           Клиентски карти, Карта за лоялност (ако хотела предлага)
 •           Вашия имейл адрес.

Това е много информация. Всъщност това е повече информация, отколкото един търговски сайт събира при регистрация.

Винаги съм се чудила, какво правят с тази информация хотелите, които посещавам. Изглежда по-голямата част от тях – не правят абсолютно нищо. На доста от тях съм дала съгласието си да ми изпращат специални предложения и оферти.  Явно че, това съгласие не струва много. Ако го даваш – никой не го ползва. А когато не го даваш – те заливат с ненужна информация и от непознати. Ето така в България се заражда мнението че, имейл маркетинга е само спам.

Почти никой от хотелите след това не изпраща информация. Много бих се зарадвала, ако знам – кога има специални предложения, оферти и пакети. Ще се зарадвам и на подарък за рожден ден 🙂

Аз освен това съм фен и на Booking. И ако мога, си правя резервациите от там.

И там  също съм дала съгласие да ми изпращат специални предложения. И познайте какво – те не пропускат.

При резервация в онлайн резервационна система се сключва сделка с трета страна, но когато клиентът след това посети хотела – персоналът там винаги  може да попита за контактна информация. И така стига съм говорила само за мен. Нека да разгледаме общия случай с гостите на един хотел.

Най-често срещания случай е, че самите хотелиери пропускат целия поток от гости и оставят всичко в ръцете на трета страна (в случая – Booking). Да, ако гостът е харесал хотела и получи предложение от Booking – отново ще направи регистрация от там. Но за хотела е по-добре да има повече директни резервации. Нужно е само да изпрати покана отново. Ето така хотелите могат да продават повече директни резервации.

За реклама се харчат доста големи бюджети, за оптимизация за търсещи машини и други маркетинг канали. Ако веднъж сте похарчили пари, за да доведете гостите до хотела, не пропускайте възможността да ги поканите отново.

Именно това е, пропуснатата възможност която виждам.

Това се случва по няколко причини:

 •           персоналът от рецепция  не изпраща данните на гостите до маркетинг отдела
 •           не се прави връзка между софтуера в който се записват гостите и имейл маркетинг списъка
 •           маркетинг отделът не добавя данните (от сайта или от CRM системата) в своите имейл маркетинг списъци.
 •           ако хотелът е малък – може и да няма маркетинг отдел и никой да не си е направил труда да събира данните на гостите. Това е възможно дори и ръчно или чрез бланки за регистрация в един ексел файл.
 •           хотелът игнорира невероятната възможност да покани гостите отново
 •           Полето за попълване на имейл в регистрационната форма е много малко
 •           Имейлите, които се въвеждат на ръка не са четливи или са с допуснати грешки.

Ако един гост харесва престоя във вашия хотел, той е склонен да го посещава отново и отново. Само трябва да го поканите и да има възможност за директна резервация.

На колко време да се изпращат имейл кампании от хотел  – добре да започнете с един-два пъти месечно. По този начин ще напомняте за себе си, без да досаждате. След това проверете броя на отписалите се и ако е по-голям – намалете на един път месечно. Включете в сметката и имейлите, които ще изпратите за рожден ден, Коледа или друг празник Обшия им брой за година да не надхвърля над 20-24. И поне 30% от тях да не съдържат призив КУПИ.

Ако в хотела ви има и СПА център – подхода ви може и да е по-различен.

Ето 5 съвета, за да си осигурите клиентите, екипът ви да направи всичко възможно и да събира повече контактна информация  в имейл списъците ви.

1.Помолете персоналът устно да потвърди имейл адреса и да уведоми за ползите, които ще има клиента ако бъде добавен в имейл списъка – допълнителни точки, специални цени, last minute оферти, – вие преценявате.

2. Мотивирайте персонала. Наградете служителят, който  е събрал най-много имейл адреси за месеца например. Не е нужно да раздавате големи награди. Една бутилка вино или ваучер за уикенд за двама в хотела  би насърчила конкуренцията.

3.Наградете абонатите. И то веднага. Използвайте системите за автоматични настройки на софтуера за имейл маркетинг Emailinvest И веднага след като един имейл бъде добавен в списъка- притежателят му да получи ваучер за отстъпка при следваща резервация.

4.“Пийте от извора“ – стимулирайте гостите на хотела сами да се регистрират – чрез форма за записване на вашия сайт, която директно да събира данните им в софтуер за имейл маркетинг. По този начин отпада и ръчния труд на администратора и вероятността от грешка при въвеждане. QR кодове към такива форми може да поставите в асансьора, в брошури  в хотелските стаи, лоби бара и другаде. Може да поискате и информация за рожден ден. Така ще може да им изпратите ваучер за подарък за рождения им ден.

5.Сегментирайте. Насърчавайте персонала ви да пита и да попълни информация за това дали гостът пътува по работа или за удоволствие, дали пътува сам или със семейството си, на какъв език предпочита да получава съобщенията си. Това ще ви помогне за в бъдеще да имате списък с точните хора за точните предложения.

Научете повече за новата ни услуга – Цялостен Имейл маркетинг за Хотели

Ако искате да подобрите резултатите от вашите имейл кампании, ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА БЕЗПЛАТНИ СЪВЕТИ ЗА ИМЕЙЛ МАРКЕТИНГ – ЗА ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС

Задайте въпросите си или споделете и вашия опит в коментарите под публикацията.

Ако искате

Успех !

Отговори

Your email address will not be published.