5 начина да сегментирате имейл списъка си – за туризма

5 начина да сегментирате имейл списъка си – за туризма

Кой е вашия клиент - сегментиране в туристическия бизнес

Кой е вашия клиент ? –  сегментиране в туристическия бизнес

Искате ли вашия имейл маркетинг да бъде наистина успешен ?

Ако отговорът е ДА – той трябва да е релевантен, т.е. да изпращате информация, която е интересна и очаквана. За да бъде възможно това вие трябва да създадете и да поддържате сегментиране на вашия имейл списък по интереси.  В туристическия бизнес вие предлагате на вашите клиенти преживяване и това трябва да се усети и чрез вашите имейл съобщения. Не предлагате просто информация за цена на нощувка и полет, а преживяване. Това е емоцията, която доставя удоволствие при четене на съобщенията ви.

Ето 5 начина как да сегментирате вашия имейл списък, за да предложите едно истинско преживяване чрез вашия имейл маркетинг.

1.Географско положение.

Ако сегментирате имейл списъка си по географско положение, помислете „Как местоживеенето е повлияе на неговото или нейното решение за покупка“

Ако предлагате Уикенд пакети или СПА уикенд, това ще е релевантно ако читателите живеят на не повече от 2-3 часа път с кола например. Ако предложите същото място на хора, които живеят по-далеч, може би ще е по-добре да им предложите по-дълъг престой.

Ако предлагате Пакет почивка на чужденци, те ще имат нужда от друга по-подробна информация при вземането на решение – визи, пътувания, ваксинации (ако почивката е извън страната). Постарайте се да им осигурите цялата необходима информация за дестинацията, която предлагате и която ще им помогне да вземат решение.

И е важно това да е възможно онлайн и автоматично, и да могат да го направят с един клик, а не за всяко нещо да е необходимо да отправят запитване към вашия офис. Така вашите служители ще обслужват по-качествено повече клиенти.

И така – ЗНАЕТЕ ЛИ КЪДЕ ЖИВЕЯТ ВАШИТЕ КЛИЕНТИ ?

2.Видове клиенти.

Вашите клиенти са различни видове и според това кой какъв е имат различни интереси и нужди. Насочването към тези специфични интереси ще увеличи кликовете на вашите оферти.

Например ще изпратите различни предложения на бизнес клиентите си и на семействата с деца, на възрастни двойки или младежи, които обичат да пътуват.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е ВАШИЯ КЛИЕНТ ? – Бизнес, семейство с деца, двойка, младежи … другите видове ще откриете като просто си записвате кой е вашия клиент.

3.По интереси

Кои са вашите клиенти, често се определя от тяхното минало. Може да проследите – от какъв тип оферти са се интересували, какви брошури с информация за изтеглили от сайта ви, Един лесен начин да започнете е да изтеглите списък на хората, които са изтеглили брошура за определена дестинация или друго предложение. След това на базата на тази информация да създадете предложение с оферти, които да ги интересуват. Добре е също така – редовно да поддържате този списък.

На практика това става по следния начин – ако имате имейл с предложения за 6 оферти за различни дестинации след анализ на имейл кампанията си виждате кои получатели са кликнали на Оферта за БАЛИ например. Отбелязвате го като Екзотични места. прехвърляте целия списък с хора които са кликнали на този линк в тази група по интереси.

След всяка изпратена имейл кампания в която се съдържа екзотична дестинация – допълвате списъка по същия начин.

4.По поведение

Начина ви на комуникация може да се различава и по поведение при посещението на вашия уебсайт. Например, ще бъде различно към някой който е посетил 2-3 страници и ли някой който е посетил над 50 различни страници и е изтеглил няколко брошури или допълнителна информация.

Лесен начин да откриете това е – да поставите брошури за изтегляне, които се получават след регистрация по имейл или да поставите cookies с брояч на посещенията.

5.Според отношението към бранда ви.

Тези от вас, които ви харесват, обичат и ви препоръчват на приятелите си искат да знаят, че ги познавате, че имате специално отношение към тях и че уважавате това, което те правят за вас.Те искат да вярват, че ги разбирате.

Кои са те?

– честите клиенти

– лоялните фенове от социалните медии

– клиенти, които са ви препоръчали на приятели

– не-клиенти, които ви защитават онлайн

Всички те, се явяват защитници на вашия бранд и трябва да се отнасяте с тях много внимателно.

Как може да стане това. Като им изпратите благодарствено писмо,  предварителна информация за нови услуги, искане за обратна връзка или награди.

Ако ги разпознаете и им покажете, че ги цените – те ще продължават с удоволствие да разпостраняват информация за вас.

ЗАПОЧНЕТЕ СЕГА

Когато става дума за сегментиране и персонализация погледнете какво отличава вашите клиенти и какво ги води към вас. Отговорете си на въпроса – как мога да отговоря на техните нужди и интереси, как мога да привлека още хора, които се интересуват от това?

Започнете с малки стъпки – дори и от една малка сегментация по ваш избор. И отбележете резултатите до които ще доведе тя вашия имейл маркетинг.

Петте предложения по-горе са само една отправна точка. Ако сте в друг бранш, може да добавите – пол, език на комуникация и други.

Ако искате да подобрите резултатите си, ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА БЕЗПЛАТНИ СЪВЕТИ ЗА ИМЕЙЛ МАРКЕТИНГ – ЗА ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС

Ако искате индивидуална консултация – запишете се за 30 минути БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ.

Всичко зависи само от вас.

Успех

 

 

Отговори

Your email address will not be published.