10-те най-допускани грешки в имейл кампании в туристическия бранш – част I

10-те най-допускани грешки в имейл кампании в туристическия бранш – част I

Все повече компании в областта на туризма използват EmailInvest за имейл кампаниите си. Това ми дава поглед върху данните от последните няколко месеца. Ще наблегна върху някои грешки, които се срещат при изпращане на имейл кампании в туристическия бранш.

Ще изброя най-често допусканите от тях, с цел следващяи път да погледнете списъка преди да изпратите вашата имейл кампания. Ако забележите някои от тях – направете промени. След това следете резултатите от Вашата статистика или поне най-важните показатели – Open Rate, CTR.

1.Твърде голямо изображение в горната част на съобщението

Съобразявайте се с факта, че повечето получатели отварят съобщенията си в Abv.bg или други имейл доставчици. Голяма част от горната част на браузера е заета от служебна информация и Вашето съобщение се отваря едва от средата на екрана надолу. И когато в горната част има изображение, а по подразбиране изображенията не се отварят, получателя вижда само заглавието и едно бяло поле. Получава се така, че в първия момент на отваряне той не получава информация. За да види останалата част от съобщението, трябва да натисне скрол на екрана. Често се случва едно съобщение е разположено на повече от 1-2 екрана.

2.Текст върху изображение.

Все оше има компании, които не отчитат разликата между печатната реклама и рекламно послание по имейл. Подготвят едно красиво изображение за печатница и после го разпращат и по имейл. Никога не забравяйте да се поставите на мястото на получателя. Какво ще види той веднага след като отвори вашето съобщение и точно това ли е вашата цел. При изпращане на цялата текстова информация върху изображение получателя вижда само едно бяло поле. За да прочете и съобщението, което му изпращате той трябва да разреши отварянето на изображения в това писмо. А не всеки го прави. Статистиката показва, че по този начин само се увеличава броя на отписани от вашия бюлетин. Добре е да се стремите да балансирате между текст и изображения и така да подготвите съобщението, че основното послание да бъде разбрано и без отваряне на изображения.

3.Прикрепени файлове.

Често получавам оферти, като прикрепени файлове и освен при това доста големи – над 5 MB. Ако желаете да изпратите офертата си отделно, а не в самото съобщение, най-добрия начин е да я подготвите като текст на Вашия уебсайт и в съобщението просто да добавите линк към нея. От една страна – това добавя повече съдържание към сайта ви (и Гугъл харесва това), от друга страна имате възможност да измерите интереса към офертата – т.е.  да научите точно колко и кои от получателите  са проявили интерес към предложението ви. След това бихте могли да ги таргетирате по-тясно с цел по-ефективни обръщения в бъдещи кампании.

4.Тема на съобщението.

Скоро беше Великден и получих съобщения от няколко хотела в които не съм отсядала – Happy Easter, а вътре съобщението беше на български. Това се случи седмицата преди Великден, когато този празник се празнуваше в някои европейски държави. Съобразявайте се на кой списък изпращате съобщение и как би се почуствал всеки от него. Ако аз съм била ваш гост и съм от чужбина – ще е прекрасно да получа точно това съобщение, но ако е насочено към български получатели – съобразявайте се с празниците в съответната държава. По Коледа имаше случай на клиент, който честити Весела Коледа на клиентите си в Турция. Получателя в този случай, веднага има чуството, че е просто един от многото в списъка, а това не е приятно на никой.

5.Неперсонализирани съобщения.

Обръщението е важна част от процеса и старанието ви получателя да се почуства специален. Често се срещат обръщения като – „Здравейте приятели „, „Здравейте колеги“ или просто „Здравейте“.

Това е поради факта, че или нямате в базата си данни имената на получателите или те не са в подходящ вид. Много малко внимание се обръща на процеса на събиране на информацията. Повечето компании насочват усилията си в събиране на имейли на настоящи и потенциални клиенти, но не и на начина на съхранение. Никога не подценявайте факта, че е по-добре да записвате Име и Фамилия в две отделни полета. Това ви дава неограничени възможности след това. Бихте могли да изготвите много по-персонализирани съобщения, които да започват с – „Здравей Николай, имаме нещо специално за теб ! „

Доказано е, че едно съобщение се оценява като по-лично когато има включени поне 3 персонализирани обръщения в него, И това не включва само първо име, а и последен продукт или услуга които клиента е закупил от вас. Ето и един пример :

„Здравейте Николай, Благодарим ви, че избрахте нас за пътуването си до Египет. Тази година бихме искали да ви предложим нещо специално …. „

Всичко това е възможно и лесно, като отделите повече внимание на това как градите базата си данни. Доколко информацията в нея е удобна за използване за имейл кампании.

 

Искате да подобрите резултатите от имейл кампаниите си ? – Запишете се и получавайте БЕЗПЛАТНА информация за имейл маркетинг

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме, като я споделите чрез бутоните по-долу. Благодарим ви !

10-те най-допускани грешки в имейл кампании в туристическия бранш – част II

 

Отговори

Your email address will not be published.