Как да добавим в сайта си форма за записване ?

Как да добавим в сайта си форма за записване ?

Отговора е – Много лесно с EmailInvest !

В тази публикация ще опиша накратко пълния процес на създаване на форма за записване, като тази която ние използваме за записване за нашите семинари – ето реална форма тук

Форма за записване за семинарСофтуера за имейл маркетинг EmailInvest има вграден генератор на форми, и това дори е включено в безплатния акаунт. Всеки знае, че е много по-лесно ако имаме форма за абонамент на сайта си и посетителите могат сами да се записват. Ако има пък и избор по интереси – това би ни улеснило безкрайно много на по-късен етап, когато искаме да се обърнем със специални предложения съгласно личните предпочитания на всеки.

Какво трябва да направим ?

Първо трябва да си направите безплатен акаунт в EmailInvest – ТУК.

Второ : Да решите какви данни бихте искали да попълват Вашите абонати. Като за начало е добре да е само име и имейл, за да не прекалявате с твърде дълги форми, тъй като посетителите се отегчават и  е голяма вероятността да зарежат една дълга форма с много полета . Добре е също така полета Име и Фамилия да се попълват отделно. Особено важно е да го направите предварително, тъй като след това ще имате допълнителната възможност да изпращате персонализирани имейли на всеки абонат. Например – „Здравей Ники, имам нещо специално за теб ….“

Доказано е, че всички реагират по-добре на съобщения надписани лично за тях.За това как се добавят различни полета в които да събирате данни можете да прочетете в секцията ни Въпроси и Отговори – Как да си добавя поле ?

Трето : Следващата стъпка е да решите в коя група ще записвате абонатите, които са се регистрирали точно през тази форма. Ако нямате специални предпочитания може да ги записвате заедно в една група. Повече подробности можете да прочетете в секцията ни Въпроси и Отговори – Как да си създам групи ?

И така вече имате полета които абонатите Ви да попълват и групите в които искате да ги запишете. Сега следва да създадете самата формата. Първо избирате име, тип и език на формата за записване, полета които искате да се попълват. Поле имейл е единствено задължително. Също така  е добре да подберете и име на полетата т.е. ако Вашето поле се казва Name, а искате формата да се попълва в българската версия на сайта ви е добре да го преименувате на Име. Избирате в кои групи да се добавят. Има и специална опция, която Ви дава възможност да им предложите да изберат какво предпочитат. Текстовете ги попълвате Вие.

Накрая след запис на формата може да промените дизайна и да изберете един от начините за вграждане във Вашия уебсайт – директно чрез копиране на готовия код или чрез натискане на линк.Ако изберете публикуване чрез линк имате и още една възможност – тогава дори не е нужно да хоствате формата на Вашия сайт, може да изберете варианта в който тя се намира на нашия сайт, а Вие само я оформяте с Вашите лого и цветове.  Добра практика е да добавиле линк към Вашия сайт.

Повече подробности за това може да прочетете в секцията ни Въпроси и Отговори – Как да си създам форма за записване?.

Добрата новина е, че всичко това е достъпно и чрез безплатния акаунт.  С него можете да изпращате до 500 имейла и да съхранявате до 200 абоната на месец. Сега можете да си НАПРАВИТЕ БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ

Ако имате каквито и да е въпроси, не се колебайте да се свържете с нас по имейл или чрез онлайн чат.

Желая успех на всички.

Невяна Коева

Ако желаете и в бъдеще да получавате полезни съвети за имейл маркетинг, запишете се БЕЗПЛАТНО за новините ни по имейл. В края на всеки месец един от нашите абонати по имейл ще бъде изтеглен на случаен принцип и ще получи ПЪЛЕН ДОСТЪП до EmailInvest за ЕДИН МЕСЕЦ за изпращане на 12500 имейла.

Коментари (2)

Отговори

Your email address will not be published.